петък, 6 август 2021 г.

19 мои кадъра в изложбата СТАРИ БЪЛГАРСКИ СТОЛИЦИ И СРЕДНОВЕКОВНИ КРЕПОСТИ

 

Още една изложба с мои кадри в нея ще може да бъде видяна тези дни. При това напълно безплатно, защото е онлайн. Поне за нас, българите :)

Този път фокусът е нещо, което ми е слабост - културните обекти. Който ме познава в реалния живот, е наясно, че дрънкам като латерна за исторически факти и събития. В тази изложба, заедно с колегите Йордан Йорданов, Иван Василев, Лилия Йотова и Димитър Калиновски от Асоциацията на професионалните фотографи, сме събрали красиви кадри на известни и красиви български крепости, както и снимки на всички стари български столици или онова, което е останало от тях. Кадрите бяха събрани в клипче, заедно с малко текст към всяко едно място.

Това клипче ще бъде част от електронната изложба, създадена с партньорството на Българския културен институт – Москва, със заглавие СТАРИ БЪЛГАРСКИ СТОЛИЦИ И СРЕДНОВЕКОВНИ КРЕПОСТИ, която е посветена на годишнината от създаването на българската държава. Годишнината е свързана с датата 09 август 681 г., когато по време на VI Вселенски събор в Константинопол, за първи път е споменато името на държавата България. Ако сте гледали филма "Хан Аспарух", мисля че една от първите сцени в първата част показва точно това. Дори са цитирали дословно историческите извори (о, чудо!) :)

В тази изложба успях да се проявя, защото имам включени не един и два кадъра, а цели 19. С кадъра от статията долу, стават 20. Текстът във видеото, както и в статията долу също е мой, така че и като културолог-писател ме има :) Клипчето ще бъде публикувано в YouTube в понеделник, 09 август и тогава ще споделя както руската, така и българската версия. Руският превод е направен с помощта на хората от БКИ. Същото клипче ще бъде прожектирано в културния ни институт в Москва като част съвместната програма на БКИ и Националното туристическо представителство "Научете повече за България". Не знам за вас, обаче аз съм горда, че мои кадри (някои заснети като част от Culture Crossroads, а други доста по-стари посещения на въпросните исторически места), ще представят българската история :)

А докато излезе клипчето, прочетете увода към изложбата ни в статията по-долу :)

Весел петък!

Няма коментари:

Публикуване на коментар